fbpx

Sådan er du en god kollega til en stressramt

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Hvordan kan du støtte din stressramte kollega – og samtidig passe på dig selv?

Det kan være udfordrende at være kollega til en, der er ramt af stress! 

Udfordringen kan f.eks. ligge i, at man som kollega kan se ændringer hos personen, som den stressramte – lad os kalde hende Ulla – ikke selv kan se før, det går galt – og ender med en sygemelding. Den stressramte er tit den person, der opdager disse ændringer og den øgede belastning sidst.

Når Ulla så er blevet sygemeldt med stress, kan det betyde en øget arbejdsmængde for dig og de andre kolleger, der er tilbage til at løse Ullas opgaver – sammen med de opgaver, som I har i forvejen. Så hvordan skal I håndtere dét og samtidig passe på jer selv?

Og hvordan tager man så godt imod Ulla, når hun vender tilbage igen efter sin sygemelding?

Hvordan kan du forholde dig som kollega?

Når man er sygemeldt er det en svære balancegang at skulle finde en ny vej ud af stressen og forholde sig til en masse (mennesker). Det kan føles overvældende, sårbart og svært. Så det bedste, du kan gøre som kollega, er at være støttende og anderkendende overfor Ulla og hendes situation.

Men det kan være svært at støtte, hvis forventningen på arbejdspladsen – og måske virksomheden generelt – er, at den sygemeldte ses som en ressource, der kan tage fat fra dag 1. Det tager noget tid, før Ulla er tilbage på 100 %. Så se hende mere som en aflastning for jer andre i den første del af indslusningsforløbet. I kan opleve, at hun kan blive meget træt eller ikke kan overskue en masse arbejdsopgaver.

Husk, at det ikke er Ullas skyld, hvis hun ikke har brugt sin sygemelding rigtigt til at komme sig helt. Ofte skyldes det forkert vejledning! Så hvis Ulla pludselig ændrer humør eller adfærd, kan det være tegn på, at hun ikke er ude af stressen, men har forsøgt at “tage sig sammen” og vise overskud i hverdagen.

Det bedste, du kan gøre som kollega, er at reagere så tidligt så muligt, hvis du oplever, at Ulla ikke har det godt. 

Din ROLLE som kollega

Som Ullas kollega er din derfor rolle at:

  • være støttende
  • værdsætte, at hun er tilbage
  • anderkende
  • aflaste det, du kan
  • svare på spørgsmål
  • invitér med til frokost (men accepter, at hun måske har brug for ikke at deltage så meget, så giv hende plads til “bare” at være i det!)

Det er ikke dit ansvar at få Ulla tilbage på arbejdspladsen (selve indslusningen), men at spotte og reagere, hvis noget er unormalt.

Så hvad er dit ANSVAR som kollega?

Du kan som kollega gøre meget for Ulla både før, under og efter hendes sygemelding.

FØR:
Hold øje med ændret adfærd og udtryk din bekymring enten direkte til Ulla eller til din leder, hvis du og Ulla ikke er så tætte og det kan virke grænseoverskridende at du “blander dig” direkte. Men husk, hvis du går til din leder, “kun” at udtrykke din bekymring uden at gå i for mange detaljer – og undlad at referere til personlige ting. Få lederen til at tage den detaljeret snak med Ulla i stedet. 

UNDER:
Kig på dit eget bord i forhold til de arbejdsopgaver, der allerede ligger. Kan du tage mere ind, mens Ulla er sygemeldt?

Hvis ikke, så sig fra og tal med din leder omkring, hvad der skal prioriteres. Det er uhensigtsmæssigt, hvis du skal sætte tempoet op for at bære den ekstra arbejdsbyrde – så vær realistisk i forhold til de øgede krav, der stilles, så du ikke selv risikerer at blive ramt af stress. Det er derfor vigtigt, at du har dialogen med din leder.

Hvis det er vigtigt, at du i en periode har flere arbejdsopgaver, så aftal en tidsramme for dette på f.eks. en måned. Husk på, at Ullas sygemelding og indslusning kan komme til at vare et stykke tid, så du kan ikke løbe ekstra stærkt hele tiden, hvis du –  som sagt – også skal passe på dig selv!

EFTER:
Det er vigtigt at du / I er blevet instrueret af jeres leder eller HR, hvordan I skal forholde jer, når Ulla langsomt vender tilbage til jeres arbejdsplads. Og få gerne besked om det et par uger før.

Få et indblik i indslusningsplanen i forhold til Ullas arbejdsopgaver:

Hvad skal hun arbejde med i starten og skal arbejdsopgaver gives direkte til hende eller via lederen, så hun afskærmes så vidt muligt og ikke tager for meget ansvar med det samme fordi, hun har svært ved at sige nej?

Og hvordan er hendes timeplan? Så I ikke bliver overraskede over, at hun går tidligt eller – måske endnu vigtigere – kan gribe ind, hvis hun bliver længere end aftalt. Der er jo en grund til, at der er lavet en indslusningsplan, så hun ikke bliver belastet for hurtigt.

Det er også vigtigt, at I, som kolleger,  er opmærksomme på, at man som sygemeldt ofte ikke har brug for, at der gøres et stort nummer ud af ens tilbagevenden på arbejdspladsen. Anerkend, at det er godt, at Ulla er tilbage, men vent evt. et par dage med at spørge mere ind til, hvordan hun har det. 

Du kan hente inspiration til at arbejde videre med stresshåndtering, via korte videooplæg i Klub Stressfri.

  • Brug din sygemelding rigtigt og kom godt tilbage i job
  • Hvordan tager jeg snakken med en stressramt?

Det er gratis at være medlem i klubben.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Få adgang til konkret viden om stress og enkle værktøjer til håndtering

Forestil dig, hvordan vores samfund ville se ud, hvis flere mennesker vidste, hvordan de styrker deres mentale trivsel og får mere overskud, bedre søvn og mindre stress.

Stressekspert Rikke Maj Thauer er initiativtager til trivselscenter.dk, hvor du får inspiration, relevant viden, værktøjer og metoder – til 0 kr.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort næsten 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Kontakt

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så kontakt Rikke via en af nedenstående kanaler:

Indsend dine kontaktoplysninger og jeg kontakter dig

Ansøgning til stressuddannelsen