fbpx

Kom godt tilbage fra stress
– brug din sygemelding rigtigt

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Få det optimale ud af din sygemelding!

Når du bliver sygemeldt med stress, møder du ofte flere forskellige holdninger til, hvordan og hvor lang din sygemelding bør være. Det kan både være fra din egen læge, din arbejdsgiver eller en psykolog.

Så hvad er så det RIGTIGE FOR DIG?

Efter at have fået mere end 300 personer godt tilbage fra en stress-sygemelding, har jeg set, hvad der virker. Og jeg vil gerne dele mine erfaringer med dig i dette blog-indlæg.

En sygemelding er ikke bare at “trække stikket” i et stykke tid! Det er derimod vigtigt, at du får en viden omkring, hvordan du skal forholde dig til det, at komme tilbage fra stress. For det kræver, at du selv gør noget! Det kan især være en fordel, at du gør dig nogle tanker om, hvor lang tid, du mener sygemeldingen bør vare inden, du går til lægen.

Start med at få overblik over, hvor du er i forhold til niveauet af din stressbelastning og trivsel. Hvordan du kan gøre det, vender jeg tilbage til længere nede i dette indlæg

Hvad sker der, når du får stress

Stress er en naturlig biologisk reaktion – så det er altså ikke dig eller dit hoved, den er “gal med”!

Du kan godt opleve, at stress-symptomerne bliver forværret efter du bliver sygemeldt. Dette er blot en slags efterreaktion på at kroppen begynder at give slip på belastningen. Og det er derfor vigtigt, at få styr på krop og nervesystem fx via kropsterapi.

Men hjernen er også belastet!

Stil derfor ikke for store krav til dig selv i forhold til at træffe væsentlige beslutninger. Lad dig selv være, dér hvor du er! Det er normalt at føle sig utilstrækkelig i en periode. Dette er dog blot symptomer på stress – og altså ikke dig, der er forkert på den!

Jeg plejer at sige til mennesker der rammes af stress, at “du skal behandle dig selv, som hvis du havde 41 i feber”. Så du skal altså ikke bruge din sygemelding på en masse hård motion, den store ombygning eller andre projekter derhjemme eller for den sags skyld en masse en sociale arrangementer.

Du skal derimod have fokus på RO!

Og det kræver, at du laver en forventningsafstemning med dine omgivelser, så det bliver OK at trække dig i en periode. 

Så, hvad kan du konkret gøre for at bruge din sygemelding RIGTIGT?

Først og fremmest skal du ikke gå alene i din sygemelding, men opsøg hjælp hos nogle, der er specialister i stress. Det vil sige nogen, der ikke laver andet, end at få mennesker ud af stress. Deres titel er som sådan underordnet – det kan være en stresscoach, erhvervspsykolog eller andre. Opsøg gerne nogen, som andre har gode erfaringer med eller nogen, der kan dokumentere gode resultater.

Når du har fundet den “rigtige” behandler er det vigtigt, at du har fokus på håndteringsværktøjer, der er målrettet at få dig ud af stress. Undgå derfor terapi, da det som oftest ikke hjælper på stressen. Det er kroppen, der i første omgang skal tilbage i balance.

Men du kan også gøre meget selv i forhold til at følge din belastningsudvikling og bruge konkrete værktøjer:

  1. Kend dit udgangspunkt! Lav en trivsels- eller stresstest. Gentag den gerne – det kan være hver 14. dag eller en gang om måneden, så du kan se, at din sygemelding faktisk flytter noget – og at det går FREMDAD!

  2. Indgå en psykologisk kontrakt med dine omgivelser, hvor du får forventningsafstemt, hvor meget du kan holde til / bidrage med i hverdagen.

  3. Før fx en ANTISTRESS-dagbog, hvor du hver dag kan følge, hvad og i hvor høj grad noget belaster dig. Derudover kan du også se, hvornår du er i ro og hvad det er, der gør, at du slapper af. En dagbog kan også fortælle dig, hvornår du er klar til at starte i et såkaldt “indslusningsforløb” og (langsomt) vende tilbage til jobbet.

  4. Lær at bruge håndteringsværktøjer, så du kan agere i og håndtere specifikke situationer som belaster dig.

 

Du kan hente inspiration til at arbejde videre med stressbehandling og stresshåndtering, via korte videooplæg i Klub Stressfri.

  • Kom helt ud af stress og undgå at blive ramt igen
  • Hvad er årsagen til stress?
  • Sådan slapper du af, får energien tilbage og sover godt
  • Værktøjerne: Anti-stress dagbogen og Din butik / Min Butik

Det er gratis at være medlem i klubben.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Følg med

Thauer Stresscenter ApS

World Trade Center
Borupvang 3
DK-2750 Ballerup

Tlf. +45 61 65 08 88
info@thauer.dk