fbpx

Hellere en buffer end overtræk på kontoen

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

De fleste der har været stressramt, vil være motiverede for at udvikle et mere realistisk billede af, hvad de kan klare. Hvor du før troede at du kunne arbejde 8 timer hver dag, derefter bruge 3 timer i trafikken og på indkøb og derefter være den perfekte mor, hustru og husmor i 8 timer, opdager du, at sådan spiller klaveret ikke. Der skal mere ind på kontoen, hvis du skal kunne trives. Det er slut med at leve med overtræk.

Det er en alvorlig vildfarelse i vores tid, at vi tror at mennesker kan blive ved med at omstille sig og præstere i det uendelige, samtidig med at alt det, der nærer dem – omsorg, relationer, nærvær, kærlighed, tilhørsforhold, tillid og respekt, både privat og på arbejdspladsen – er under pres. Selvfølgelig kan vi ikke det – der skal være balance mellem ”udgifter” og ”indtægter”.

Kilde: Compassionteorien.

Der skal være balance mellem Det røde system (angst og pres), Det blå system (drive og præstation) og Det grønne system (omsorg og restitution). Angst og pres kan vi holde til kort tid ad gangen. Drive og præstation kan vi holde til, hvis vi trives med det – og husker at restituere. Men uden omsorg og restitution går vi til grunde.
Det er ikke nok at fylde hullerne, så du – mentalt – har fået dækket overtrækket ind og er gået i nul. Du skal også opbygge en buffer. Der skal være overskud på kontoen, når du igen begynder at trække veksler på dig selv. Når man først har oplevet at gå bankerot på grund af stress, vil de fleste foretrække aldrig mere at gældsætte sig. Du kan læse mere om “de 3 systemer” i bogen: Stress er OGSÅ dit eget ansvar.

Hvordan beskytter du dig selv og skaber balance?

En del af arbejdet med at styrke sit værn mod stress er at erkende og reflektere over sin egen ”negative” formåen: hvad man har svært ved, de bløde punkter, de ømme tæer, akilleshælene og sårbarheden. Der kan være mange grunde til at der er noget, du har svært ved – noget skyldes at du aldrig har lært det, noget kan være en medfødt sårbarhed eller oplevelser meget tidligt i livet. Andet kan skyldes dårlige erfaringer eller traumer senere i livet, der har sat sig som en blokering. Nogle blokeringer kan fjernes, mens andre skal accepteres.

Du ved inderst inde godt, hvem du absolut skal holde dig fra, fordi de enten nedbryder dit selvværd eller trækker alt for store veksler på energikontoen. Du ved også, hvis du mærker efter, hvad du skal undlade at sige ja til at gøre, fordi det hverken nærer dig eller styrker dig, men bekræfter dig i nogle negative tanker om dig selv, som du faktisk gerne vil af med.

7 ting, du kan spørge dig selv:

  • Hvad beskytter dig mod ubalance?
  • Hvad beskytter dig, så du ikke lukker ned og trækker dig ind i dig selv?
  • Hvad beroliger dig?
  • Hvad giver dig energi?
  • Hvad giver dig styrke?
  • Hvad skaber balance i din dag?
  • Hvad har du brug for?

Jo mere bevidst du er om disse ting – og jo bedre du bliver til at lægge mærke til (monitorere) både hvad der belaster og nærer dig – des bedre kan du tilrettelægge en hverdag og livsstil, så du forebygger stress.

Få adgang til konkret viden om stress og enkle værktøjer til håndtering

Forestil dig, hvordan vores samfund ville se ud, hvis flere mennesker vidste, hvordan de styrker deres mentale trivsel og får mere overskud, bedre søvn og mindre stress.

Stressekspert Rikke Maj Thauer er initiativtager til trivselscenter.dk, hvor du får inspiration, relevant viden, værktøjer og metoder – til 0 kr.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort næsten 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Kontakt

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så kontakt Rikke via en af nedenstående kanaler:

Indsend dine kontaktoplysninger og jeg kontakter dig

Ansøgning til stressuddannelsen