fbpx

Din egen realistiske formåen

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Det allervigtigste værn mod stress er at begynde at være realistisk i forhold til, hvad du forventer af dig selv og hvad du ønsker at leve op til af forventninger fra omverdenen.

Efter min erfaring er det vældig nyttigt for os at acceptere, at vi har nogle begrænsninger, og at vi ikke kan overvinde dem alle, men må leve med nogle af dem. Herunder det faktum, at ingen af os – eller næsten ingen – er supermænd og -kvinder.

Selv har jeg i mange år konsekvent forventet det dobbelte af, hvad jeg realistisk set kunne overkomme. Hvis jeg havde 20 opgaver på blokken, nåede jeg kun de 10. Hvis jeg troede en opgave kun tog en time, tog den sikkert to.

I stedet for at acceptere, at jeg åbenbart satte ambitionsniveauet for højt, blev jeg ved med at presse mig selv og bebrejde mig selv, at jeg ikke nåede mere.

Den dag du indser, at det er OK, at du ”kun” når de 10 opgaver, eller måske kun de fem, letter et stort pres fra dine skuldre. Og det kan ende med, at du faktisk når mere end du gjorde før, fordi du ikke skal bruge så meget energi på at bebrejde dig selv.

Den sunde fornuft er forduftet

Når du er meget hårdt ramt af stress, har du ingen realistisk idé om hvad du kan og ikke kan. Din sunde fornuft fungerer ikke. Jeg sammenligner det med en rus, når mennesker er så fyldte med stresshormoner, at de ikke er i stand til at tage vare på sig selv, mærke sig selv, tænke klart eller træffe fornuftige beslutninger.

Den gode nyhed er, at den sunde fornuft vender tilbage! Når jeg får nye klienter ind ad døren, er de ofte så påvirkede af stress, at jeg billedligt talt må ”tage bilnøglerne” og fortælle dem, at de må lade være med at køre mere i bilen indtil ”rusen” er aftaget.

En hårdt stressramt mener typisk, at han ”lige om lidt” sagtens kan fortsætte med at leve, som han gør – på kanten eller måske allerede langt ude over kanten af en kollaps. Han er ikke ved sine fulde fem.

Otte uger efter kan jeg spørge ham, om han kunne tænke sig at komme tilbage til det liv, han havde før. Og svaret kommer som regel hurtigt og klart: NEJ!

I min bog Stress er OGSÅ dit eget ansvar, kan du læse mere om “min egen realistiske formåen”, og i Trivselscenter.dk kan du bl.a. også se korte videooplæg, der kommer ind på begrebet.

Få adgang til konkret viden om stress og enkle værktøjer til håndtering

Forestil dig, hvordan vores samfund ville se ud, hvis flere mennesker vidste, hvordan de styrker deres mentale trivsel og får mere overskud, bedre søvn og mindre stress.

Stressekspert Rikke Maj Thauer er initiativtager til trivselscenter.dk, hvor du får inspiration, relevant viden, værktøjer og metoder – til 0 kr.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort næsten 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Kontakt

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så kontakt Rikke via en af nedenstående kanaler:

Indsend dine kontaktoplysninger og jeg kontakter dig

Ansøgning til stressuddannelsen