fbpx
www.thauer.dk - pårørende til stressramt

Brevet til din pårørende

Af stressekspert Rikke Maj Thauer


Kære pårørende til en stressramt

Din pårørende er pt. overbelastet, og har derfor meget brug for din hjælp og støtte til at reducere sine stress-symptomer.

Forskning viser, at man afkorter et stress-forløb bl.a. via støtte og opbakning fra familie og venner, så tak fordi du hjælper til!

Som stressbehandler anbefaler jeg aflastning derhjemme.

Det betyder helt konkret, at ansvaret for daglige gøremål som indkøb, rengøring, tøjvask og madlavning i en periode skal tages fra din nærmeste. Hvis du selv får svært ved at nå det hele, så køb dig evt. til hjælp med rengøring, levering af madvarer (fx Nemlig.com) eller lad en robot klippe din græsplæne (fx Dansk Robotklip).

Det er også en god idé, at trække på det øvrige netværk, som familie, venner og måske naboer. Det kan også være en mulighed at få lavet kørselsordninger til fritidsaktiviteter, hvis du har børn.

Det handler i bund og grund om, at du i perioden udøver benhård prioritering og får planlagt ALT, hvad du kan på forhånd. Det vil give dig følelsen af, at du er på forkant og derved har overskuddet til at støtte din stress-ramte pårørende.

Hvis I er en familie, der har været meget aktive socialt, så vil der komme en periode, hvor din stress-ramte pårørende ikke orker at deltage. Energiniveauet hos vedkommende kan være stærkt reduceret, så når du får et nej tak til sociale aktiviteter, samvær med familie og venner, deltagelse i fester og arrangementer, så udvis stor forståelse og opbakning overfor vedkommende.

Lige nu kan det være svært for din pårørende at overskue mange ting på én gang. Noget så simpelt som at træffe beslutninger om aftensmad, Aula, madpakker og skulle gå på netbank, hente børn, have gæster (selvom det er uforpligtende) kan presse og gøre situationen værre. Også selvom din pårørende INTET har lavet hele dagen!

Mit råd til dig er derfor – tag HELT over indtil din pårørende har fået det bedre!

Begynder du selv at føle dig presset, så søg aflastning i dit netværk og sæt forventningerne ned til dig selv, og det som er muligt i perioden. Mange mister realitets-sansen og forsøger at løbe stærkere, men det er blot en periode i Jeres liv, hvor fokus bør være på, at din pårørende får reduceret sine stress-symptomer, mens du stadigvæk passer på dig selv.

Når din pårørendes evne til at forstå dine synspunkter, holdninger og meninger udebliver, så udvis forståelse. Forvent ikke at din pårørende opfører sig, som vedkommende plejer. Stress-hormonerne har for en tid ændret vedkommendes adfærd og personlighed, og det er normalt, når man bliver påvirket af stress over en længere periode.

Det betyder dog ikke, at du har mistet vedkommende og skal finde dig i alt, men giv din pårørende lidt længere line og søg evt. opbakning og forståelse for din egen situation i dit eget netværk. Når belastningen falder, aftager stress-symptomerne, så det er blot for en tid.

Den bedste kur mod stress er ro, så når din pårørende slapper meget af, sover i tide og utide, ser meget TV, virker fraværende og trækker sig fra livet derhjemme, så er det alt det rigtige at gøre.

Det er vigtigt, at din pårørende har støtte og hjælp til at komme ud af sin stress. Det kan være en fordel at opsøge professionel hjælp, da den rigtige behandling kan afkorte perioden med stress-symptomer væsentligt, og desuden mindske risikoen for tilbagevendende stress.

Endnu engang tak for din forståelse og opbakning overfor din pårørende.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Ansøgning til stressuddannelsen