Hvad er stress?

Stress er en af de mest udbredte udfordringer for mental sundhed i vores samfund i dag. Alle taler om det, og alt for mange rammes, men hvad er stress egentlig, og hvordan kan vi forebygge og behandle det effektivt?
Hvad er stress?
Stress er en kompleks tilstand, der både kan være subjektiv og objektiv. Det betyder, at stress opleves forskelligt fra person til person, men der findes også målbare stress symptomer, der viser, hvordan kroppen, sindet og hjernen belastes. Disse symptomer kan inkludere:
Fysiske symptomer
- Uro i kroppen
- Søvnløshed eller afbrudt søvn
- Hovedpine
- Spændinger og smerter
- Hjertebanken
- Svimmelhed
- Overfladisk åndedræt
Følelsesmæssige symptomer
- Træthedsfølelse
- Presset
- Utilstrækkelighed
- Skyld – Dårlig samvittighed
- Sårbar over for kritik
- Irritabel
- Frustreret
- Tristhed
- Uoplagt
Kognitive symptomer
- Koncentrationsbesvær
- Svigtende hukommelse
- Manglende overblik
- Taber tråden i en samtale
- Svært ved at træffe beslutninger
Du kan fx anvende en stresstest til løbende at måle dit stressniveau, så du kender din trivsel.
Årsager til stress
Der er mange årsager til stress. Stress på arbejdspladsen er en af de mest almindelige. Højt arbejdspres, stramme deadlines, hyppige omstruktureringer og forandringer og manglende balance mellem arbejde og fritid kan sætte kroppen og sindet i højt alarmberedskab og skabe en følelse af konstant stress. Men stress kan også skyldes personlige forhold som konflikter i familien på hjemmefronten, børn der mistrives, for mange gøremål og aftaler, men kan også bunde i følelsen af meningsløshed, ensomhed, lavt selvværd og oplevelsen af at være forkert og anderledes end flertallet.
En af de store udfordringer i det moderne liv er, at et øget behov for uafhængighed kan gøre at vi mister de sociale fællesskaber, som tidligere gav tryghed og skabte følelsen af at høre til. Vi bliver mere adskilte og sårbare, og det kan øge risikoen for stress, depression og angst.
Stress og søvnproblemer
Et af de mest almindelige stresssymptomer er søvnproblemer. Stress kan forstyrre din nattesøvn, hvilket igen kan forværre stressniveauet. En ond cirkel, som er vigtig at bryde. God søvnhygiejne og stresshåndtering er derfor afgørende for at genoprette en sund balance.
Forebyggelse af stress
Forebyggelse af stress handler om at skabe en hverdag med realistiske krav, sunde relationer og tid til fordybelse og ro. Det kræver bevidste valg om, hvordan vi lever vores liv. Både på arbejdspladsen og i privatlivet er det vigtigt at være opmærksom på sine stresssymptomer og tage dem alvorligt.
Som leder eller kollega kan du være med til at skabe en kultur, hvor mental sundhed prioriteres, og hvor det er acceptabelt at sige fra. Som pårørende er det vigtigt at tilbyde støtte og hjælp, når en nær person rammes af stress.
Stressbehandling og vejen til bedring
At komme sig efter stress kræver ofte professionel hjælp og en aktiv indsats. Stressbehandling kan omfatte, stresscoaching, kropsterapi, afslapningsøvelser, mild motion og livsstilsændringer. Det vigtigste er at finde den rette kombination, der passer til dig.
Det er vigtigt at forstå, at stress ikke er en tilstand, man blot kan ignorere. Jo længere man venter med at tage stresssymptomer alvorligt, desto sværere bliver det at komme sig. Derfor er det en styrke at søge hjælp tidligt.
Tag ansvar for din egen stress
Stress er ikke kun samfundets og arbejdspladsens ansvar. Det er også dit eget. Ved at være opmærksom på dine egne stresssymptomer og være villig til at gøre noget ved dem, kan du tage første skridt mod en sundere og mere balanceret hverdag.
Min erfaring viser, at det er lettere at komme ud af stress end at fortsætte med at belaste sig selv. Det kræver mod, men det er det hele værd.
Skab et liv med fokus på en stressfri hverdag
En stressfri hverdag starter med bevidsthed og ansvar. Uanset om du selv er ramt af stress, eller du er pårørende, kollega eller leder, så kan du gøre en forskel.
Få viden om stressbehandling
Vil du vide mere om, hvordan du selv kan få styr på stress? I min bog Stress er OGSÅ dit eget ansvar deler jeg over 10 års viden og erfaringer og du kan få tilsendt kapitlet om stressansvar til 0 kr. her >
Tag det første skridt mod et liv fri for stress – det starter med de rette valg!
Er du i tvivl om, hvordan du bedst kommer videre? Søg professionel stressrådgivning, kontakt en erfaren stressbehandler eller opsøg en stress hotline og få sparring på din situation og svar på dine spørgsmål. Du fortjener et liv uden stress og med mere energi og overskud.