fbpx

Kom brokkekulturen til livs

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Brok påvirker os alle – og det smitter –  så vi også selv risikerer at falde i ”brokkefælden”.

Men hvorfor brokker “Ulla eller Michael” sig hele tiden? Og hvordan kan du, som den den gode kollega og tilskuer, hjælpe dem (og dig selv) ud af en hverdag fuld af brok og utilfredshed? Så I undgår brokkespiralen og den negative brokkekultur, det hurtigt kan føre med sig?

Hvorfor brokker vi os?

Der er flere forskellige typer af brok og ”brokkere”, men i bund og grund handler brok om et behov, der ikke er opfyldt:

 • At høre til.
 • At blive lyttet til.
 • Et ønske om støtte og/ eller opmærksomhed.

Så det handler med andre ord om at ”oversætte”, hvad der ligger bag og italesætte årsagen til brokkeriet.

Samtidig kan brok, der ofte er startet hos én enkelt person smitte andre, som ringe i vandet. Det påvirker fx præstationen og effektiviteten hos den enkelte og i teamet.

Brok er ikke bare ord… men også energier!

Og det skader på sigt vores hjerner. Når vores hjerne bliver påvirket i en negativ retning gennem brok – både fra os selv og andre – går vores alarmberedskab i gang og udskiller stresshormoner.

Det er derfor vigtigt at være bevidst om, at brok er uhensigtsmæssigt og gøre noget ved det…. Inden det bliver til en negativ spiral, hvor brok afføder mere negativitet, som igen afføder mere brok.

Det gælder om at italesætte brokkeriet – hos dig selv og andre

Er det dig, der er ”brokkeren”. kan du spørge dig selv, om det virkelig er det værd at sætte gang i det negative system, som påvirker nervesystemet og udløser stresshormoner. Du kan samtidig også se på, om der kan gøres noget ved det, der ikke virker eller, om du skal acceptere det og fokusere på dét, der virker!

Den hurtigste måde at løfte stemningen og energiniveauet er at spørge dig selv:

”Hvad har jeg at være glad for?”

– Din hjerne kan nemlig ikke være i både et positivt og et negativt ”mode” på samme tid!

Er du derimod tilskuer til ”Ulla eller Michaels” brokkeri. Ja, så handler det om at ændre energien.

Veje til mindre brok

 • Hav tålmodighed.
 • Find årsagen til brokkeriet.
 • Konfrontér brokkeren med hans/ hendes opførsel.
 • Sæt brok på dagsordenen – sig det som det er.
 • Giv og modtag feedback på respektfulde måder.

Lykkes det stadigvæk ikke at ændre energien har du 3 valg:

Acceptér situationen som den er. Forsøg at ændre på situationen (få evt. hjælp til at italesætte problemet). Eller fjern dig fra situationen – eksempelvis ved at blive flyttet væk fra ”brokkeren” på arbejdspladsen.

Du kan hente inspiration til at arbejde videre med håndtering af brok og konflikter, via korte videooplæg i Klub Stressfri.

 • Sådan håndterer du brok – både som brokker og som tilskuer
 • Er du klædt godt nok på til at kritisere andre?
 • Findes der en kur mod konfliktskyhed?
 • Styrk din evne til at sætte grænser og sige fra
 • Værktøjet: ANTISTRESS-dagbogen.

Det er gratis at være medlem i klubben.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Følg med

Thauer Stresscenter ApS

World Trade Center
Borupvang 3
DK-2750 Ballerup

Tlf. +45 61 65 08 88
info@thauer.dk