fbpx

Findes der positiv stress?

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

I afmålte doser kan vi ikke undvære stresshormoner. Enhver aktivitet, der kræver energi, udløser hormoner, der kan hjælpe os til at nå vores mål. Når vi vågner og står op om morgenen, udløses stresshormonet kortisol. Uden det ville vi formodentlig have svært ved at komme ud af sengen.

Kan det ikke være godt at være presset? Jo. Men så er det et spørgsmål om man vil kalde det stress. Vores hjerne er bygget til at præstere i kortere eller længere perioder.

Det kan godt være skræmmende at skulle præstere, for eksempel at holde en tale, gå til eksamen eller løbe en marathon. Men hvis presset går over igen og du samtidig oplever en stor tilfredshed ved at have gjort det, får du tilført den positive side af stress. Vi har behov for at præstere – det motiverer og driver os. Vi føler, vi er noget værd. Vi føler os anerkendt. Det styrker vores selvfølelse, som er en vigtig faktor i at mestre stress.

Når vi præsterer og klarer en opgave, er det hormonet dopamin og ikke stresshormoner, du får i kroppen. Dopamin er kroppens belønningsstof, det giver en følelse af at være ”høj”. Sammen med hormonet oxytocin, som kommer fra ”Det grønne system”, påvirker det vores tilfredshed og humør positivt.

Du kan læse mere om “Det grønne system” i min bog “Stress er OGSÅ dit eget ansvar“.

Nogle kan blive afhængige af dopamin og søger derfor hele tiden præstationer. Spil, gambling og dyrkelse af ekstremsport kan pga. den dopamin, der udløses, være afhængighedsskabende, præcis som narkotika. Det samme kan ske, hvis du arbejder for meget!

Mennesker som oplever pres i meget lang tid, som de ikke kan komme ud af, har derimod masser af kortisol og adrenalin i kroppen. De sover dårligt om natten, har andre symptomer på dårlig trivsel og oplever ikke den tilfredsstillelse og belønning, som den ”positive stress” giver.

Via korte videooplæg i Klub Stressfri kan du få mere viden om, hvordan du forebygger, spotter og håndterer stress hos dig selv og andre. 

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Følg med

Thauer Stresscenter ApS

World Trade Center
Borupvang 3
DK-2750 Ballerup

Tlf. +45 61 65 08 88
info@thauer.dk