fbpx

Bettina nægtede at erkende sin stress

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Det var først, da Bettina fik et ultimatum fra sin nuværende chef, at hun opsøgte hjælp og fandt ud af, hvor stresset hun egentlig var, og hvad det gjorde ved hendes omgivelser og hende selv.

Jeg har været presset i mange år, men har ikke ville erkende det. Jeg er vokset op i en familie, hvor man giver den en skalle uanset hvad. Arbejdet kommer først, og afslapning er når og hvis, der er plads til det,” fortæller Bettina, der er butikschef.

Igennem mange år er Bettina blevet aggressiv og kortluntet. Hun husker dårligt og sover heller ikke godt om natten. Hendes teenagedatter prøver at råbe hende op. Hun vil ikke være med til det mere. Men alligevel bliver Bettina ved med at arbejde al hendes tid væk. Fridage er ukendt land. Det er først, da Bettina skifter fra at være selvstændig til at være ansat som butikschef, at der sker noget nyt.

Min nye chef tog fat i mig og sagde, jeg skulle snakke med én omkring stress. Han kunne se, jeg arbejdede for meget. Jeg holdt aldrig fri, og det ville de ikke være med til. Hos dem var arbejde ikke første prioritet. Det var helt nyt for mig,” siger Bettina.

Brikkerne begynder at falde på plads!

Bettina støder på et af mine gratis stressforedrag og ender med at tage ud og høre det. Hun fortæller mig efterfølgende, at hun blev ramt i mellemgulvet til foredraget og beslutter at tage action på emnet. Hun kontakter mig, men aftalerne bliver udskudt og udskudt. For Bettina har alt for travlt, og hun er ikke første prioritet i sit eget liv. Da hun omsider får booket en tid hos mig, begynder brikkerne at falde på plads.

Jeg var så overrasket. Jeg følte, Rikke kunne gennemskue mig på ingen tid. Alt det jeg selv prøvede at lukke øjnene for, kunne jeg ikke gemme for Rikke. Hun kom ind på den anden side af mig. En side jeg knap nok kendte selv,” fortæller Bettina.

I forløbet introducerer jeg Bettina til forskellige værktøjer, der hjælper hende med at håndtere sin stress, og da Bettina afslutter 3. session, siger hun til mig: ”Det her er for vildt”.

Det gik op for mig, hvor jeg stod. Hvor jeg havde stået i årevis. Jeg havde ikke prioriteret hverken mig selv, min datter, min familie, mine venner eller noget af alt det andet, som betød så uendeligt meget for mig. Det var hårdt at erkende,” siger Bettina.

Prioriteterne var helt gak!

Bettina finder ud af, hvorfor hun er kortluntet, sover dårligt og egentlig ikke har det liv, hun ønsker.

Det gik op for mig, at butikslivet fyldte alt. Jeg levede et liv, hvor arbejdet var det vigtigste. Jeg troede, jeg var noget for min datter og mig selv, men det var jeg ikke. Og nu var min datter blevet 20 år. Det gjorde så ondt. Jeg havde ikke grædt en eneste tåre i de 10 år, jeg havde været skilt. Og nu endte jeg med at græde voldsomt efter en ferie. Jeg anede ikke, hvad jeg græd over, men nok bare alt det, jeg havde båret rundt på og lukket øjnene for i årevis. Jeg har aldrig sagt fra, prioriteret mig selv eller min familie, og jeg har haft høje krav til mit arbejdsliv,” fortæller Bettina.

I dag prioriterer Bettina sin tid anderledes. Hun holder fridage, når hun mærker behovet, og hun er sammen med sin familie. Hendes 1. prioritet er at elske sig selv. Og familien. Alligevel kan stressen kan godt lure ind imellem, men modsat tidligere ser hun det i øjnene og handler med det samme.

Jeg ved præcis, hvilke værktøjer jeg skal hive frem og kigge på, når jeg mærker små symptomer som træthed, irritabilitet eller surhed. Jeg arbejder mig ikke ud af tingene mere. Jeg handler på dem. Jeg har lært helt nye sider af mig selv at kende, og det at kunne sige fra og prioritere, har faktisk gjort mig mere selvsikker. Det giver en enorm ro,” fortæller Bettina.

Hvilke værktøjer gjorde forskellen for dig, Bettina?

  • Min butik/din butik ­– Her gik det op for mig, hvornår ansvaret ligger hos mig selv, og hvornår jeg skal slippe det, fordi det ligger hos andre.
  • Stresshjulet – Her blev det SÅ synligt for mig, hvad jeg egentlig prioriterede, og hvad jeg ville ønske, at jeg prioriterede. En kæmpe øjenåbner.
  • ANTISTRESS-dagbogen – Den giver mig overblik over dagligdagen, og de forhold som fylder i en given periode. Jeg bruger den jævnligt, når jeg mærker ubalance.

Er du i tvivl om du er samme sted som Bettina, så tag min stresstest lige her >

Få adgang til konkret viden om stress og enkle værktøjer til håndtering

Forestil dig, hvordan vores samfund ville se ud, hvis flere mennesker vidste, hvordan de styrker deres mentale trivsel og får mere overskud, bedre søvn og mindre stress.

Stressekspert Rikke Maj Thauer er initiativtager til trivselscenter.dk, hvor du får inspiration, relevant viden, værktøjer og metoder – til 0 kr.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort næsten 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Kontakt

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så kontakt Rikke via en af nedenstående kanaler:

Indsend dine kontaktoplysninger og jeg kontakter dig

Ansøgning til stressuddannelsen