fbpx

Når du kan psykisk førstehjælp, så kan du redde verden!

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

”Psykisk førstehjælp er ikke noget, du kan vælge til og fra. Men det er noget, du skal kunne, når du har ansvaret for andre mennesker!”

Måske overdriver jeg en anelse i min udtalelse om, at “når du kan psykisk førstehjælp, så kan du redde verden!”, men på den anden side er psykisk førstehjælp det, som gør hele forskellen i den svære samtale, om det så er med din medarbejder, kollega, klient, veninde eller dit barn og i din familie.

Psykisk førstehjælp er et vigtigt redskab i din værktøjskasse

Det er nærmest umuligt at undgå at have psykisk mistrivsel i en eller anden form inde på livet i dag. Du møder det på arbejdspladsen, blandt dine venner og familie.

Du oplever det sikkert selv, uanset om du er leder, arbejdsmiljørepræsentant, HR, coach, kollega eller har mærket det på egen krop.

Undersøgelser viser ligeledes, at ca. 20% af befolkningen har haft symptomer på psykisk sygdom i løbet af et år. Men mange får desværre hverken den rette hjælp eller hjælp i tide, fordi de ikke bliver opdaget. Dette kan have store konsekvenser for den enkeltes livskvalitet og arbejdsevne.

De lange sygemeldinger sker oftere og oftere på baggrund af “noget andet” end stress, som fx depression, angst og psykiske kriser. Men længerevarende stress kan være en medvirkende årsag til, at man udvikler angst og depression senere hen.

Hvordan kommer vi problemet til livs?

Det handler om at ”spotte personen i tide og tage snakken på den rigtige måde”, og det gør du bl.a. ved at have kendskab til psykisk førstehjælp. Får en person, som ikke trives, hjælp i tide, kan et sygdomsforløb afkortes eller helt undgås.

Jeg har haft flere stressramte i individuelle behandlingsforløb, hvor stressen bundede i en årelang ubehandlet depression. Da vedkommende først fik den rette hjælp, aftog symptomerne, og personen kunne fint fungere ved at genoptage arbejdet og sideløbende modtage behandling. Det handler derfor meget om, at der sættes rigtigt ind fra starten, og at leder og kolleger bliver informeret om, hvordan de bedst støtter og forholder sig til situationen.

Når du yder psykisk førstehjælp, kan du – ligesom ved almindelig fysisk førstehjælp – gribe ind og begrænse skaden på et tidligt tidspunkt i sygdomsforløbet. Har du et kendskab til psykiske lidelser, vil du også hurtigere genkende og reagere på symptomerne og tage den svære – og for mange meget private – samtale, som kan afhælpe et evt. sygdomsforløb. Her har ledere såvel som kolleger et ansvar i hverdagen for at kunne yde den rette medmenneskelige støtte.

Psykisk sygdom er sværere at se, fordi den er usynlig, og ofte er den også tabubelagt og forbundet med en stor grad af berøringsangst, da mange er bange for at gøre noget forkert. Men det værste du kan gøre, er ikke at gøre noget!

Som leder og kollega er det derfor en god idé at kunne se de første tegn på en lang række psykiske lidelser – herunder også angst og depression. Når først du kender symptomerne og har samtaleværktøjerne, kan du lettere og hurtigere tage handling og sørge for den rette hjælp.

Thomas kan “redde” verden!

En leder jeg meget stolt af at kende er Thomas Gottlieb, der ejer Anlægsgartner Gottlieb A/S med knap 90 ansatte. Thomas valgte for knap 2 år siden at uddanne 4 medarbejdere i ledelsesgruppen i psykisk førstehjælp. Det betyder for Thomas virksomhed, at de selv internt kan håndtere det, som man ofte bruger sundhedsforsikringen til.

Det at håndtere opstået mistrivsel internt sparer tid, penge og sygemeldinger, fordi det er sådan psykisk førstehjælp fungerer. At vi er opmærksomme på hinanden og har modet til at tage netop den samtale, som gør forskellen for medarbejderen og/eller kollegaen, der ikke trives.

Du kan få den samme viden og værktøjer, som Thomas

På 12 timer over 2 dage kan du blive uddannet i psykisk førstehjælp. Jeg forestår selv, sammen med min kollega psykolog Ellen Boesen, alt undervisningen, og vi har tilsammen 40 års erfaring både med undervisning og det helt konkret; at yde psykisk førstehjælp.

Siden 2015 hvor jeg blev certificeret instruktør i Psykiatrifondens evidensbaseret koncept indenfor psykisk førstehjælp, har jeg uddannet og certificeret over 300 mennesker (fra Lundbæk, Lejerbo, Københavns Universitet, Novo, Topdanmark, Velliv, Køge kommune, Københavns Jobcenter og mange andre).

Kurset giver deltagerne sikkerhed og tryghed i at kunne håndtere stort set alle typer samtaler, som indeholder “noget svært”. Den sikkerhed og tryghed er helt afgørende for at turde tage de svære samtaler i jobbet som leder, HR, arbejdsmiljørepræsentant, coach, konsulent eller kollega.

Få adgang til konkret viden om stress og enkle værktøjer til håndtering

Forestil dig, hvordan vores samfund ville se ud, hvis flere mennesker vidste, hvordan de styrker deres mentale trivsel og får mere overskud, bedre søvn og mindre stress.

Stressekspert Rikke Maj Thauer er initiativtager til trivselscenter.dk, hvor du får inspiration, relevant viden, værktøjer og metoder – til 0 kr.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort næsten 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Kontakt

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så kontakt Rikke via en af nedenstående kanaler:

Indsend dine kontaktoplysninger og jeg kontakter dig

Ansøgning til stressuddannelsen