fbpx

Kan hypnose afhjælpe stress?

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

Hypnoterapi (eller hypnose med terapi) er en form for mentaltræning, der arbejder på det ubevidste plan og kan have en fantastisk effekt på tankemylder, negativt tanke-følelses-loop og overdimensionerede bekymringer, som er meget udbredte hos stressramte.

Den stressramte kan sidde fast i et mønster eller en ond cirkel, hvor selvværdet påvirker tankerne negativt, hvilket kan give angst og bekymring, som igen påvirker søvnen negativt, hvilket igen gør det svært at finde ro. Det udløser tristhed, manglende energi og livslyst, hvilket igen påvirker selvværdet negativt osv. osv.

En sådan ond cirkel kan være svær at komme til livs gennem de øvrige kognitive eller fysiske behandlingsmetoder, da det mønster, der udløser den, kan ligge dybt i os.

Her kan hypnoterapi være en god og nem ”genvej” til at stoppe den onde cirkel, uden at den dog skal opfattes som overfladisk symptombehandling. Hypnoterapi har vist sig at have både en hurtig og varig positiv effekt på den stressramte.

FAQ

Hvad er hypnoterapi?

Sindet har en meget stor indflydelse på vores fysiske og psykiske velvære, og psyken og det fysiske hænger nøje sammen. Nogle fysiske spændinger kan eksempelvis være forårsaget af meget dybtliggende psykiske mønstre.

Hypnoterapi kan her være en genvej til at bearbejde de mønstre, tanker og bekymringer, som ligger gemt væk i underbevidstheden, og som vi ikke kan komme i kontakt med i almindelig vågen tilstand – heller ikke selv om vi faktisk er bevidste om dem. Selv om jeg eksempelvis er klar over, at jeg har en dybtliggende angst for at blive efterladt, kan jeg ikke gøre noget ved denne angst, fordi kilden til den er gemt vældig godt af vejen dybt i mit sind.

For nogle årtier siden var psykoanalyse udbredt som en terapiform, når underbevidste traumer og mønstre skulle hentes frem i lyset. I dag er hypnose med terapi/hypnoterapi ved at blive den dominerende terapeutiske metode i disse sammenhænge, fordi det både er en blid og meget effektiv terapiform med gode resultater.

Hvad vil det sige at være i trance eller hypnose?

Vi kender alle til at være i hypnose eller trance, som egentlig bare er en afspændt og indadfokuseret tilstand, som man kan være i kortvarigt flere gange om dagen.

Langt de fleste kender til dagdrømmeri eller at “falde i staver”, mens man stirrer ud i luften – fortabt for omverdenen et øjeblik. ”Jeg var lige væk et øjeblik”, plejer vi at sige. Det er en slags trancetilstande.

Nogle oplever indimellem en slags “køretrance”, hvor de uden at have bemærket at de har kørt ad vejen, pludselig er nået frem. Andre har for vane at stirre helt opslugt ind i tv´et eller avisen, uden at man kan komme i kontakt med dem. Det er ligeledes former for trance, som mange kender til fra dagligdagen.

Når vi ligger og er ved at falde i søvn eller vågne, kan vi også befinde os i en form for grænseland, hvor vi hverken sover eller er vågne – en dejlig, afslappet tilstand, hvor man “flyder rundt”. Også dette er en form for trancetilstand.

Trancetilstande er altså helt naturlige for os og de fleste oplever dem som behagelige. Tiden flyver afsted under en hypnose, pludselig er der gået en time og mange giver udtryk for, at det var en behagelig oplevelse, som de gerne ville have haft mere af.

Hvilken effekt har hypnoterapi på stress, og hvad kan afhjælpes?

  • Virker mod tankemylder: Hypnoterapi kan hjælpe en stressramt til at få mere ro i tankerne. Stressramte er ofte plaget af negative tanker og tankemylder, som gør det svært at finde ro. Hypnoterapi bearbejder underbevidstheden, så vi får lettere ved at ”slukke for” eller helt slippe af med de negative tanker, så klienten får mere mental fred og ro.
  • Bedre søvn: Mange stressramte har søvnproblemer pga. tankemylder og uro i kroppen. De kan enten ikke falde i søvn eller vågner med et sæt mange gange i løbet af natten. Andre vågner efter få timers søvn uden at kunne falde i søvn igen. Selv om vi ønsker det, kan det være meget svært bevidst at påvirke vores søvn positivt. Her kan hynoterapi bearbejde underbevidstheden, så det bliver nemmere at finde ro til at sove dybt og godt.
  • Reducerer angst: I forbindelse med stress er der mange, der udvikler en større eller mindre grad af angst og/eller angsttanker, som meget nemt kan blive dominerende i personens liv, så den stressramte måske begrænses og isolerer sig selv mere og mere. Angst er en højst irrationel størrelse, som man ofte har brug for hjælp til at overvinde. Angst er som regel ikke modtagelig over for bevidste, rationelle argumenter eller rationelle måder at håndtere den på. En person, der lider af angst, ved typisk godt, at det ikke er rationelt, at det måske bare er tankespind eller i virkeligheden ”noget pjat”, men kan i situationen, hvor angsten bliver udløst, ikke på nogen måde agere rationelt. Fordi hypnoterapi arbejder med underbevidstheden, dvs. lige præcis arbejder på en irrationel, ubevidst måde, ”møder” den vores angst og kan bearbejde den effektivt, så den reduceres betydeligt eller forsvinder.
  • Øget selvværd: En stressramt bliver typisk ramt på selvværdet og mister noget tro på sig selv og egne evner. Hvis selvværdet allerede inden stressen har været lavt, så gør stressen det som regel endnu lavere. Ofte er det sådan, at vores rationelle tanker om os selv (det vi godt ved er rigtigt) ikke hænger sammen med den følelse, som vi har indeni (det som vi tror og føler). For følelsen er ofte irrationel. Her kan hypnoterapi bidrage positivt til at bearbejde underbevidstheden og dermed hjælpe til et bedre selvværd.
  • Mærke sig selv og sine grænser: Desuden kan det bidrage til at blive bedre til at mærke sig selv og sine behov, ligesom det kan hjælpe til at blive bedre til at mærke sine grænser, stå ved dem og fx sige til og fra.

Når vi behandler stress, så tænker vi ALTID i tværfaglighed.

Vi vægter en kvalificeret og høj faglighed, og derfor vil stressbehandlingerne blive varetaget af mig selv, vores certificerede specialister i stress og mental sundhed, vores psykolog med speciale i stress, angst og depression samt ved behov vores samarbejdspartnere indenfor krops- og hypnoterapi.

Når du har spørgsmål til stressbehandling inkl. hypnoterapi, så skriv til mig i kontaktboksen nederst på denne side.

Hvem er stresseksperten?

Rikke er en af landets førende stresseksperter og kendt fra GO’Morgen Danmark, B.T., Jyllandsposten, Børsen m.m. da hun udgav bogen ”Stress er også dit eget ansvar” i 2019. En bog, som allerede har gjort over 4.000 læsere klogere på stress. Læs mere her >

Siden 2018 har hun talt for flere end 25.000 mennesker til foredraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre, en forebyggelseskampagne som har modtaget støtte fra Velliv Foreningen.

Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

Uanset hvilke spørgsmål du har i forhold til stress, behandling af stress m.v., så skriv til Rikke her  eller ring til hende på tlf. 88 77 60 04.

Følg med

Thauer Stresscenter ApS

World Trade Center
Borupvang 3
DK-2750 Ballerup

Tlf. +45 61 65 08 88
info@thauer.dk