Sådan forebygger du stress
hos dig selv og andre

 

Af stressekspert Rikke Maj Thauer

 

 

Stress forebygges i din hverdag og allerbedst, når du går helt ned på mikroniveau og kigger på, hvordan du bruger dine timer og dage.

 

Dette blogindlæg handler om hvordan du via ét enkelt værktøj gennemfører holdbare forandringer i din hverdag og din daglige livsstil, såvel derhjemme som på jobbet.

 

Hvis du før har været stress-sygemeldt eller hvis du ligger på grænsen til stress, skal du have fokus på din hverdag og dit daglige liv. Se på hvordan du bruger dine timer, på hvad det betyder for din trivsel – og hvordan du skal bruge dem, for at få det godt.

 

Som med så meget andet er der ingen quick fix’es at hente. Du må give dig tid til at opbygge en ny antistress-strategi for din hverdag. Det handler om noget så lavpraktisk som søvn, måltider, motion, transport, husarbejde, de daglige gøremål på jobbet og derhjemme, din måde at bruge din fritid – og din evne til at gøre ting, der nærer dig.

 

Det handler også om at søge støtte hos dine medmennesker – og om at forsyne sig selv med det, man har brug for. Hver dag.

 

Alt dette, kan du høre mere om på et af mine gratis foredrag om personlig stresshåndtering. Læs mere her >

 

 

 

 

 

Værktøjet: ANTISTRESS-dagbogen
– erkendelse, eksperimenter og nyorientering

Et af mine vigtigste værktøjer, til dig der gerne vil ud af stress eller undgå det, er ANTISTRESS-dagbogen. ANTISTRESS-dagbogen, som du kan få forklaret på et af mine gratis foredrag om stressforebyggelse, kan bruges af alle – både alvorligt stressramte og dem, der er på vej ud i stress og gerne vil standse op i tide.

 

Jeg opfandt dagbogen for knap 5 år siden, og siden har en del af mine klienter været med til at udvikle på dagbogen, så den nu er både enkel og let at anvende.

 

Værktøjet er baseret på at du skal lave en selvvurdering på daglig basis. Ved at du får et visuelt overblik over din søvn samt udviklingen af dine belastninger i løbet af dagen, opnår du først og fremmest en bevidsthed om, hvilken livsstil, hvilke situationer og hvilke mennesker, der evt. skaber stress i dit liv. Dette giver dig mulighed for at kunne stoppe en negativ udvikling og helt konkret arbejde på at finde løsninger og se muligheder ift. at reducere dit stressniveau i hverdagen.

 

 

 

 

Du kan finde en komplet vejledning og guide til ANTISTRESS-dagbogen i min nye bog “Stress er også dit eget ansvar” – læs mere her >

 

 

ANTISTRESS-dagbogen kan over tid, vise dig følgende:

• Hvor ofte du føler dig belastet og presset (… og indskriver du årsagen til presset i dagbogen, så kan du arbejde konkret på at mindske stress i specifikke situationer og overfor specifikke ”mennesker”).

• Hvornår du er “fri for stress” og klar til en indslusning på jobbet.

• Hvordan du anvender din energi og hvor meget du lader op.

• Hvor stabil er din søvn, og er der direkte årsager til din ”dårlige” søvn.

• Hvilke stressfaktorer opstår oftest i din hverdag.

• Hvilke strategier du har (eller ikke har) for at kunne reducere og beskytte dig selv mod stress.

 

Jeg anbefaler, at du fører ANTISTRESS-dagbogen i min. 9 uger for at du kan få tilstrækkelig med viden (data) om dig selv, ift. at lave den livsstilsændring som skal til for, at du kan opretholde en god balance på daglig basis.

 

De 9 uger, hvor du bruger ANTISTRESS-dagbogen, kan være tilstrækkeligt til at få indarbejdet nye vaner, der beskytter dig mod (ny) stress.

 

I de 9 uger skal du være dedikeret til projektet. Kan man overkomme det, når man er stressramt eller i fare for at blive det? Ja. Det tager under 5 minutter hver dag at sætte sig ned og reflektere over sin hverdag. Det har du tid til – det skaffer du dig tid til, hvis du vil ud af stress eller undgå stress.

 

Det handler om at holde øje med hvordan du har det – at se din egen situation lidt udefra – og lægge mærke til hvilke forhold i din hverdag, som får dig til at få det bedre. Derefter vil du udvikle din helt egen strategi til at håndtere stressfyldte situationer.

 

 

 

Fase 1: Erkendelse – nu skal der reflekteres

Første fase handler alene om at registrere og observere, hvordan du har det: hvordan du sover og hvornår der er sket noget, der presser dig – og noget, der får dig til at få det godt. Hvornår du træder på speederen og på bremsen – og hvor meget du træder på speederen og på bremsen. Du kan bruge den til at reflektere over, hvornår du er presset og hvorfor – og hvordan du eventuelt udligner presset. Du får øje på, hvad det er for strategier du har – eller eventuelt mangler – for at kunne udligne et pres. Strategier kan fx være søvn, motion, nærende samvær – eller tid til dig selv.

 

 

 

Fase 2: Eksperimentér – nu skal der handles

Fase 2 varer også i tre uger og her bruger du ligeledes ANTISTRESS-dagbogen til at monitorere, hvordan du har det, mens du afprøver forskellige antistress-strategier.

 

De næste tre uger handler nemlig om, at du skal ind og eksperimentere – eksperimentere med alt det, du har erfaret i de foregående tre uger.

 

De observationer, du har gjort dig i 1. fase, skal du nu begynde at handle på. Hvis der er noget, der presser dig i dit liv, skal du finde ud af hvad du kan gøre ved det. Hvis du mangler at indlægge nogle pauser, så skal du finde ud af hvordan du kan få etableret de pauser.

 

 

Det kan også være at du skal sætte ind ved at:

– Forbedre din søvn

– Huske alenetid

– Få motioneret på en måde, som virker for dig

– Sortere i dine aktiviteter og droppe nogle af dem

– Reducere kravene til dig selv

– Reducere ”andres” forventninger til dig

– Få styr på daglige rutiner, så de belaster dig mindre.

 

Fokus i disse tre uger er altså at eksperimentere med en ny anti stresslivsstil, hvor målet er, at belastningen skal falde – du skal ned i det grønne felt på din ANTISTRESS-dagbog.

 

Når fase 2 er slut, har du indkredset de antistress-strategier, som virker for dig – måske kan det virke for netop dig

– At gå en aftentur

– At svømme en gang om ugen

– At være alene i en halv time hver dag

– At gå tidligere i seng

– At møde tidligere om morgenen, så du har tid alene på kontoret

– At sige nej til møder om formiddagen

– At sige nej til at arbejde over

– At sige fra over for din leder

– At få meldt ud overfor kolleger at du ikke tager mere arbejde ind.

 

 

 

Fase 3: Nyorientering – nu skal der nye boller på suppen

‘De tre sidste uger, hvor du stadig bruger ANTISTRESS-dagbogen til at monitorere din egen trivsel, bruger du på at indarbejde nogle af de nye vaner, som du nu har fundet frem til fungerer godt for dig.

 

Man siger, at det tager 21 dage at få en ny vane. Derfor skal du bruge 3 uger på at stabilisere din nye livsstil, nu hvor du er blevet klar over, hvad der virker for dig.

 

Du har brugt 6 uger på at studere hvad du formår og ikke formår, hvad der giver dig energi og nedbryder din energi, hvad der skal til for at du trives og er i balance – og det modsatte. Ud fra de erfaringer, du har gjort dig, mens du har eksperimenteret med din livsstil, beslutter du dig nu for, hvordan din hverdag skal se ud fremover – hvad du vil tage med dig fra de 6 uger, som har gjort dig klogere. Du laver nogle aftaler med dig selv.

 

 

Det handler først og fremmest om hverdagsstruktur:

Hvordan skal min dag starte?

Hvilke behov har jeg i løbet af dagen?

Hvordan løser jeg hverdagens udfordringer?

Hvilke aftaler skal jeg lave med mig selv og andre?

Hvordan skal min dag afsluttes?

 

 

 

 

 

Hvem er stresseksperten?

Rikke Maj Thauer er førende stressekspert og forfatter. Hun har sidste år haft over 3.000 tilmeldte til stressforedraget: Sådan forebygger, spotter og håndterer du stress hos dig selv og andre. Hun er kendt for hendes praktiske og jordnære tilgang til stresshåndtering, og for hendes enkle formidling af et ellers kompliceret emne som stress.

 

Rikke har siden 2011 lavet research af flere hundrede personlige stressforløb og har gennemført flere spørgeundersøgelser, som hun har sammenfattet i bogen “Stress er også dit eget ansvar”, der udkom i 2019. Læs mere om bogen her >

 

Når du har spørgsmål, så skriv gerne til Rikke på rikke@thauer.dk eller ring til hende på tlf. 61 65 08 88.