www.thauer.dk - pårørende til stressramt

Kære pårørende til en stressramt

 
Din nærmeste er pt. overbelastet og har derfor meget brug for din hjælp og støtte til, at komme ud af sin stress.
Det man ved afkorter et stressforløb er bl.a. støtte og opbakning fra familie og venner, så tak fordi du hjælper til.
 
Som stresscoach anbefaler jeg aflastning hjemme. Dette betyder at ansvaret for daglige gøremål som indkøb, rengøring, tøjvask og madlavning i en periode skal tages fra din nærmeste, og hvis vedkommende siger nej tak til socialt samvær og arrangementer, så udvis forståelse og opbakning.
 
Lige nu kan det være svært for din nærmeste at overskue mange ting på én gang. Noget så simpelt som at træffe beslutninger, kan presse og gøre situationen værre. Mit råd er derfor – tag over indtil din nærmeste har fået det bedre, og begynder du selv at føle dig presset, så søg aflastning i dit netværk og sæt ligeledes forventninger ned til dig selv. Det er en periode af jeres liv, hvor fokus skal være på at din nærmeste kommer godt ud af sin stress og du samtidig passer på dig selv.
 
Når din nærmeste’s evne til at forstå dine synspunkter, holdninger og meninger udebliver, så udvis forståelse. Forvent ikke, at din nærmeste opfører sig som vedkommende plejer. Stressen har for en tid ændret vedkommendes adfærd og personlighed, og det er normalt når man bliver stresset. Det betyder dog ikke, at du har mistet vedkommende og skal finde dig i alt, men giv din nærmeste lidt længere line og søg evt. opbakning og forståelse for din situation fra dit eget netværk. Når belastningen falder aftager symptomerne, så det er blot for en tid. 
 
Den bedste kur mod stress er ro, så når din nærmeste slapper meget af, sover i tide og utide, ser meget TV, virker fraværende og trækker sig fra livet derhjemme, så er det alt det rigtige at gøre, men uden professionel hjælp kan det tage lang tid og risikoen for tilbagevende stress er stor.
Endnu engang tak for din forståelse og opbakning overfor din nærmeste, og hvis du har spørgsmål til, hvordan du ellers forholder dig, så skriv til mig på rikke@thauer.dk
 
De bedste hilsner
Rikke Maj Thauer
Stressekspert og instruktør i psykisk førstehjælp

 

 

 

Få flere tips om stress – tilmeld dig vores inspirationsmail